Pointzero Roundtable and Design Party report

pdp_press_02_613_

Sajt, bor és jó hangulatú szakmai beszélgetés kíséretében búcsúzott a Lánchíd utcai üzletétől a Pointzero. A helyszínbúcsúztató eseményen a cég egyrészt a hónap végén megrendezésre kerülő Belgrádi Design Hét hazai promótálását hivatott elősegíteni magyar partnerként, másrészt a Milánói Design Hét tapasztalatairól és érdekes eseményeiből csemegéztek a meghívott szakemberek és kiállítók.

design-parti-i-press_03 2Jovan Jolovac

Konstantin Grcic nevét inkább díjnyertes székeiről – Chair One, Myto – ismerjük, balkáni kötődéséről és arról, hogy édesapja belgrádi származású nem sokat tudunk. A Rolls Roys Motor Car egykori kreatív igazgatója és a szuper luxus márka formatervezője Marek Djordjevic akárcsak az első elektronikus meghajtású sport autót, a Venturi Fetisht megálmodó Sasha Lakic nevét is inkább remekműveik után tartják számon, mindketten külföldön élő szerb nemzetiségűek. Jovan Jelovac, az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő dinamikus balkáni design fesztivál ötletgazdája és művészeti igazgatója a Pointzero meghívására érkezett Budapestre, ahol vetítéssel egybekötött rövid sajtótájékoztató keretén belül boncolgatta a szerb magyar interkulturális kommunikáció hiányosságait.

Markaly Gábor, Torma Krisztián, Tiry Katalin, Jovan Jolovac

A négyéves BDW évente változó, kultikus helyen kerül megrendezésre. A SPEED2 névre keresztelt idei platform számára a szocialista építészet egykori ikonikus, mára elhagyatott áruháza a Robna Kuca Kluz biztosít helyszínt és a rohamlépésben változó környezetünk építészeti, technológiai és kommunikációs kihívásait vitatja meg több napos nemzetközi szakmai konferencia keretén belül. A formatervező műhelyek, gyártók és forgalmazók pedig az első alkalommal megrendezett dizajnPark területén mutatkoznak be amely a BDW állandó eseménye lesz és a konferenciára váltott jeggyel látogatható.

Héder János, József Martinko

A belgrádi sajtó tájékoztatót milánói élménybeszámoló követte. Az április 22-27. között 48. alkalommal Milánóban megrendezett Salone Internazionale Del Mobile-t újságírók, belsőépítészek és újdonságra vágyó lelkes amatőrök egyaránt látogatják. Az idei vásáron, legnagyobb örömünkre, magyar kiállítók is szerepeltek. A kétévente megrendezett világítástecnhikai szakvásárral, az Euroluceval kiegészült idei Szalonon önálló standon mutatta be Manooi Light Creations 2009 –es kollekcióját Zoltai Judit és Héder János stúdiója, az egyszerre szofisztikált és extravagáns kristálycsillárokat tervező és gyártó MANOOI.

Jovan Jolovac, Katalin Ivanka, Sargi, Molnár Szilvia, Torma Beatrix, Tiry Katalin, Rothmann Gabriella, Schüller Ferenc, Ebedli Gyula, Zoltai Judit, Héder János, Jozsef Martinko

Schüller Ferenc, Ebedli Gyula

Jovan Jolovac, Katalin Ivanka (photos | remove tag), Molnár Szilvia, Torma Beatrix, Schüller Ferenc, Ebedli Gyula, Zoltai Judit

Az Ivánka Beton Design egy első látásra meghökkentő tárggyal , a SEEYOU projekt keretében tervezett síremlékkel mutatkozott be a vásáron. A beton tömb közepén mélyedést formáló keresztmotívum az évszakok változása szerint szirmokkal, hóval, vízzel telítődik, hogy kiüresedjen majd ismét megteljen, folyamatos kapcsolatot teremtve az elmúló és jelenben élők között. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói az újraéledő ipari negyed, a Zona Tortona területén a fiatal tervezőkre és iskolákra koncentráló That’s Design! kiállításon szerepeltek sikerrel. Martinkó József újságíróként Ebedli Gyula és Schüller Ferenc pedig belsőépítész szakemberként egyhangúan sikeresnek és nemzetközi mércével mérhetőnek érezték a magyar kiállítók bemutatkozását. És hogy mik az idei trendek? Demokratikus és good design, limitált darabok, újrahasznosított anyagok, afro, etno, zöld design és minden ami a fenntartható fejlődést szolgálja nagyoknál és kicsiknél egyaránt.

Kiss Zsombor Krisztián, Szedlacsek Erzsébet

Judit Baráth, Kiss Zsombor Krisztián, Szedlacsek Erzsébet, Torma Krisztián

Torma Krisztián, Jovan Jolovac, Torma Beatrix

Katalin Ivanka, Andras Ivanka

Lovas Gusztáv

Hakkel Vanda, Tímár Tímea, Hortobágyi Kata

Sütő László, Sütő Ármin, Sütő Kata, Vörös Péter

Zoltai Judit, Héder János, Jozsef Martinko (photos)

Gigi Tímár, Anikó Juhász

Sourece: http://hellodesignhungary.wordpress.com/2009/05/18/bucsu-a-zero-ponttol-irany-a-domboldal/#more-4134One response to “Pointzero Roundtable and Design Party report

  1. My brother suggested I might like this web site. He was entirely right.
    This post actually made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this
    information! Thanks!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s