HANZSÉROS ESZTER DIPLOMATERVE: IVANKA BETON DESIGN KÖZPONT – Semmelweis utca 21.

sargi hanzseros ivanka center_ facade detaillocation and main facade

ÉPÍTÉSZETI LEÍRÁS

Koncepció: ez épület érdekessége, hogy egy galéria, bemutatóterem, ahol a tárgyak cserélődnek, a formatervezők, iparművészek legújabb művei kerülnek kiállításra, de a belső burkolatok, lépcsők is a cég védjegyei. Hogy ez a két dolog működjön, egy tiszta, át- és belátható, szerkezeti tisztaságú térben kapnak helyet a reprezentatív funkciók. A különleges térarányokkal bíró rendkívül keskeny, de hosszú, illetve magas telken külön kezeltem a belső udvar melletti két épületrészt, amelyek a kiszolgáló funkciókat ellátják, és az így másik oldalt keletkezett nagy belmagasságú teret keresztirányban osztva keletkezik a „bolyongó” tér.

Belépéskor ellátok akár a tetőig. A tömör mellvédkialakítás miatt azért mégis tagolt terek jönnek létre. A funkciók elhelyezésénél szerepet játszott, hogy felfelé egyre csökken a szintet használók száma. Így például a műterem a legfelső és egyben legintimebb emeleten kap helyet. Az egykarú szintenként máshol helyet kapó lépcsőkarok elhelyezése biztosítja a bolyongó térélményt,a látogatót végigviszik az épületen. A földszinten kap helyet a recepció, kis büfé, illetve az információs pult, mely igény szerint elláthatja a ruhatár funkcióját is. Itt ki lehet menni a belső kertbe, ahol a kinti tárgyakat (pl. ivókutat) is ki lehet állítani. A hátsó térben egy kisebb bemutató tér helyezkedik el, melynek végében látható üvegen keresztül a városfal. Az itteni bemutatótér alkalmas a belsőépítészeti tárgyak, designboltszerű kiállítására, míg az emeleti galéria intimebb, meghittebb hangulatú.

Az első emeleten található az előadó, konferenciaterem, illetve ennek előtere. Az előadó válaszfalai kétrétegű, üveg-betonárnyékolók, ezáltal igény szerint egybenyitható a két tér. A második emeleten kap helyet a galéria. Itt a képzőművészeti, iparművészeti tárgyak, szobrok kerülnek kiállításra. A legfelső emeleten pedig a műterem, mely egy egyedi megnyitással fordul az utca felé.

sargi hanzseros 1koncept_resize

Az épület funkciója: az Ivánka beton design-t 2004-ben alapította Ivánka Katalin és Ivánka András. Különleges betontechnológiával alkotnak burkolatokat, bútorokat, formatervezési tárgyakat. Egyre bővülő repertoárjukkal már Európa szerte ismertek. Most egy műhelyépületük van a Bulcsú utcában a 13. kerületben. Ha az embereknek valaki azt mondja betonmosdó nehezen tudják elképzelni, hogy az nagyon szép is lehet. Ez pont azon különleges iparágak közé tartozik, melyet nem lehet egy katalógusból kiválasztani olyan egyszerűen. Ezt meg kell érinteni, körbejárni.

Az Ivánka sok iparművésszel dolgozik együtt, tervezőkkel, nekik most a műhelyben adnak lehetőséget próbákra, nyílt napok alkalmával. Eddigi alkotásaikat, pedig csak fotókon a weblapon érhetjük el. A cég terveiben szerepel, hogy a jövőben feltehetően egy nagyobb gyártásra, sorozatgyártásra alkalmas műhelyük lesz a városon kívül. Ezért igény lesz egy épületre a belvárosban, amely eleget tesz az előbb említett funkciók ellátására, és szellemi, reprezentatív design központként működik.

2alaprajzok_resizealaprajzok

3hossz_metszet_resizehosszmetszet

4metszetek_resizemetszetek

Helyszín: a helyszín szempontjából fontos volt, hogy belvárosi, központi, „sétálós” kerületben helyezkedjen el. Hisz ez egy design „bolt”, galéria, bemutatóterem, különlegesség, amit érdemes járókelőként felfedezni. Így a Semmelweis utca 21. szám alatti telekre esett a választás. Az itteni Eklektika kávézó, Baltazar színház épületét nemrég bontották le. Az ilyen belvárosi, kanyargós utcáknak hangulata egyre több iparművészeti galériát, boltot, műhelyt vonz. A szomszéd épületek többsége lakóépület, de az utcában több középület is található. A telek érdekessége a végében húzódó középkori városfal, melyet be kell mutatni az épületben.

DSCF8648

DSCF8644

DSCF8645e2_resize

DSCF8643

sargi hanzseros DSCF8660e2_

6homlokzat_resizehomlokzat

sargi hanzseros DSCF8813

7latvany_makettfotó_resizemakett fotók és kátványok

sargi hanzseros DSCF8800

Opponensi vélemény Hanzséros Eszter diplomatervéhez Ivanka beton design központ Budapest, V. Semmelweis u. 21.

A XV. századra teljesen beépült a történelmi belváros. A korábbi palánk helyén városfalat építettek. A fal védelmi szerepe a Rákóczi-szabadságharcot követően csökkent, így a városfal menti sáv is parcellázásra került. Az 1838-as nagy pesti árvíz során elpusztult kisebb épületek helyére Hild Károly – Hild József termelékeny, de kevésbé tehetséges öccse – terve alapján szabványos klasszicista ház épült. A keskeny telek beépítési problémái már itt is látszanak. A lakó funkciót 1937-ben ipari funkció váltotta fel, kisebb belső átalakításokkal kísérve. Az államosítást követően újra lakóház, többször átépítik, állaga igen leromott, 2007-ben lebontásra került.

Az telek műemléki területen, a Belváros központi részén fekszik, a Városháza közelségében. Elhelyezkedését tekintve is indolkolt a tervezett épület magas színvonalú kialakítása. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal előírása alapján a telek végében végighúzódó városfalszakasz bemutatását biztosítani kell.

A beépítés egy igen feszes légtérarányú belső udvart hoz létre, mely a szomszédos épület szűk belső légudvarához kapcsolódik, geometriai kialakításában ahhoz igazodik. A szűk telek beépítési lehesőségeihez mérten a beépítésére adott javaslat találó és jó megoldás, azonban kívánatos lehetne szélesebb belső udvar kialakítása, legalább úgy, hogy a megengedett  80%-os beépítéi mértéket ne lépje túl az épület.

A speciálisnak nevezhető telek és beépítési lehetőségei a figyelmet igen erősen az utcai homlokzatra koncentrálják, a telek elhelyezkedése, az adottságok az „egyhomlokzatos ház” utcai homlokzatának hangsúlyát hatványozottan megnövelik.

Az utcai homlokzatmagasság meghatározásában a szomszédos épületek párkánymagasságai között egy köztes magasságú épület kialakítását javasolja a terv, ami jó megoldás, ezáltal igyelkszik követni az utcára jellemző klasszicista lépcsőzetes épületmagasság kialakítást. Az utca ritmusát folytatólag valamelyest nagyobb utcai homlokzatmagasságot is mértéktartónak gondolnék. A két Semmelweis utcai szomszédos épület párkánymagassága jelentősen különbözik, a magasabbik szomszéd épület hatalmas, közel 8 méter magas tűzfalal – mely a szűk utca ellenére is érzékelhetően – emelkedik az épület fölé, félő, hogy rátelepszik és elnyomja az épületet, amire a tervezett lapostetős kialkítás is rásegít.

A tervezett épület utcai homlokzata a magas igényszintű funkciót tükrözi, mely az utcai karakterbe illő módon, azonban tagadhatatlanul mai építészeti eszközökkel próbál viselkedni, úgy, hogy az utcakép szerves, és egyben a mai és maradandó építészet részévé is váljon.

A Belváros szecessziós épületeire emlékeztető, iparművészeti szintű részletmegoldásokat idézi a homlokzat a mai modern mívességével kialakított egyedi beton homlokzatburkolata, ami szerencsésen túllép a burkolat jellegen. A külső homlokzat visszafogott, mégis a beton elemek ki be ugrálásának, külső síkjuk váltakozásának köszönhetően egy cizellált, a szomszédos házak klasszicista lyukarchitektúráját a mai korszellemre vetített módon idézett képet nyújt.

Az beton anyag választása az épület funkciójából egyértelműen következik, és egyben a belső funkció kivetített képét jeleníti meg. A beton burkolat épület tetejére való felfordítása azonban helyénvalóbb megoldás lehetett volna, ha a lapostető tetőteraszként is tudna funkcionálni.

A belső téralakítás nagyvonalúan szervezi és oldja meg a kiállítási és bemutató funkciókat. A tiszta és átlátható tér következetes, logikus és szerves egységet képez mind a beépítéssel, mind a homlokzati kialakítással. Az épület is lényegében egy nagy kiállítási tárggyá válik,a térben úszó beton felületű födémlemezek és mellvédek, az egykarú beton lépcsők, betonlamellák. A nagyvonalú földszinti tér méltó fogadóteret képez, a hátsó üvegfelületen keresztül látható városfal a tér reprezentativitását növeli, kár, hogy a városfal nem teljes szélességében jelenik meg.

Az utcával való kapcsolat intenzitását egy szélesebb üzletportálként is funkcionáló üvegfelület növelhette volna.

Szép megoldás a hátsó fal előtt az emeleti szinteket átkötő összenyitás, a nyagyvonalúságot méginkább növelné és a városfal is jobban bemutathatóvá válna, ha ez a pinceszinten folytatódva is megjelenne.

A telek szűkösségéből következően a parkolószint megközelítésére szolgáló gépkocsiliften keresztül lehetséges a rakodotér és a teherlift megközelítése, ami a kiállítási és bemutatandó betonelemek és betontárgyak  szállítását és rakodását jól szervezve működőképes megoldás lehet.

A kiszolgáló funkciók szépen szerveződnek egy sávba, ez minden szinten következetesen végigmegy. Leszakad kissé a hátsó sarok zárt kiszolgáló része, igaz a kiszolgáló sávba szerkesztve jelenik meg. Leginkább a földszinten zavaró, ahol ez a városfal egy részére rátapad.

A terv egyértelmű erényei a tisztán szerkesztettség, a karakteres homlokzatalakítás és a nagyvonalú téralakítás. E három tényező egységének határozottsága jelenik meg a diplomatervben, melyet a Tisztelt Bíráló Bizottság részére elfogadásra javaslok.

Budapest, 2009. június 20. Sajtos Gábor építész

sargi hanzseros_ivanka design center facade

3 responses to “HANZSÉROS ESZTER DIPLOMATERVE: IVANKA BETON DESIGN KÖZPONT – Semmelweis utca 21.

  1. Eszter rulez 🙂 jeeee

  2. még csak ez hiányzik!

  3. sokat akar a szarka.. de kevés a fantázia. erőltetett, és szar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s